VERSENYSZABÁLYOK

1. Versenysorozat célja korosztályos Amatőr Országúti Magyar Bajnok avatása az éves összetett eredmény alapján. A Bajnoki címet csak a versenyrendszerben regisztrált magyar állampolgár nyerheti el.
Az egyesületi eredményességi versenyekben csak a regisztrált és bírósági bejegyzéssel rendelkező szervezet díjazható.
2. Korcsoportok >>>                     
3. Teljesítendő távok:
3.1. Rövidtáv:    WU15, WU17, WSenior, U13, U15, U17, Senior2, Senior3
3.2. Hosszútáv:  WU19, WElit, WMaster, U19, Elit1, Elit2, Master, Senior1
4. Minden korosztály csak a számára kiírt futamon és távon indulhat, és csak itt értékelhető.
5. Az a versenyző értékelhető az év végén, aki:
5.1. Regisztrálja magát vagy a korábban regisztrált versenyző a tárgyévben megújítja regisztrációját az online regisztrációs rendszerben.
5.2. Rövidtáv esetében a 11 futamból 7 alkalommal rajthoz áll.
5.3. Hosszútáv esetében a 11 futamból 7 alkalommal rajthoz áll.
6.
Pontot azon versenyző nem szerezhet, aki az MKSZ tárgy évet megelőző országos bajnokságain
(Országúti OB, Időfutam OB, Páros OB, Kritérium OB, Hegyi OB, vagy 3-as Csapat OB)
6.1. U13, U15, U17 vagy U19 korcsoportokban bajnoki 1-3 helyezés ért el;
6.2. U23 vagy ME korcsoportokban bajnoki 1-6 helyezés ért el; 
6.3. a tárgy évet megelőző vagy a tárgyévi versenyszezonban - férfi vagy női versenyzőként - az UCI-nál regisztrált professzionális csapat tagja volt.
7. Az időfutamokon megengedett a triatlon kormány és a könyöklő használata.
8. A versenyek teljes ideje alatt kemény héjú fejvédő használata kötelező! Mezőnyversenyeken időfutam sisakban indulni tilos!
9. A verseny közben frissíteni csak a boly végén lehet.
10. Azonnali kizárást von maga után:
10.1. A mezőnyversenyeken a triatlon kormány vagy könyöklő, „telekerék”, kerékpár utánfutó, csomagtartó, túratáska, gyerekülés, üveg és törékeny kulacs használata.
10.2. Mezőnyversenyen nem indulhat csak külön mezőnyben az egykerekű, a fekvő- vagy ülő kerékpár, tandem vagy handcycle ha erre a utam rendezője lehetőséget biztosít.
10.3. A kemény héjú fejvédő hiánya.
10.4. A versenyző megsérti a fair play szabályát.
11. Az AKESZ regisztrációval rendelkező versenyző, ha a regisztrációjánál az érvényes regisztrációs számát megadja, akkor 10 % nevezési díj kedvezményben részesülhet.
12. Díjazás:
12.1. futamokon: minden korcsoport 1-3. helyezettje érem és/vagy kupa,
12.2. év végén:
   - egyéni: minden korosztály 1-3. helyezett érem + 1. helyezett bajnoki mez
   - egyesületi versenyek: Utánpótlás, Felnőtt és Senior Bajnokság 1-3 helyezett kupa 
13. Egyenlő időeredmények
13.1. Időfutam: a helyezésnek megfelelő pontszámot kapja mindenki és helyezés nem maradhat ki.
13.2. Mezőnyverseny: a befutási sorrend szerint kapják a pontokat a versenyzők.
14. Az év végi összesített pontversenyben pontegyenlőség esetén a sorrendet eldöntő szempontok:
14.1. a több jobb helyezés,
14.2. az utolsó közös versenyen elért jobb helyezés,
14.3. több fordulón való részvétel.
15. Egyesületi eredményességi verseny
15.1. Utánpótlás Bajnokság: WU15, WU17 és U13, U15, U17. Az utánpótlás eredményesség értékelésben a három (3) legeredményesebb versenyző számít be a pontszámításba.
15.2. Felnőtt Bajnokság: WU19, WElit, WMaster és U19, Elit1, Elit2, Master. A felnőtt eredményesség értékelésben az öt (5) legeredményesebb versenyző számít be a pontszámításba.
15.3. Senior Bajnokság:  WSenior, Senior1, Senior2. Senior3. A senior eredményesség értékelésben az három (3) legeredményesebb versenyző számít be a pontszámításba.
15.4. Pontegyenlőség esetén a következő (4. illetve 6.) versenyző pontszáma dönt.
16. Regisztráció
16.1. A regisztráció folyamata a születési adatatot igazoló dokumentum megküldését követően 3 napot is igénybe vehet! Ezt kérjük figyelembe venni a regisztráció leadásakor.
16.2. A tárgyévi versenyrendszerbe regisztrálni az utolsó elötti futam napjáig lehetséges.
16.3. A regisztrált versenyzők a futamok nevezési díjából díjkedvezményben részesülnek, melynek mértéke változó. A kedvezményt csak az a versenyző veheti igénybe, aki a versenyt megelőző 7. napon aktív az adott évre érvényes regisztrációval rendelkezik.
17. Reklamáció, módosítás:
17.1. a hivatalos pontozásos eredménylisták közzétételét követően 10 napon belül van lehetőség e-mail (info@akesz.hu). A versenysorozat futamait követően a pontozásos eredménylista a Szövetség hivatalos lapján (www.akesz.hu) kihelyezésre kerülnek a kihelyezés dátumával egyetemben. Ez és csak ez tekintendő hivatalos listának. 10 nap elteltével beérkező észrevételek figyelembevételére nincs lehetőség! Ez a szabály alól kizárólag az utolsó futam a kivétel, ahol az eredményhirdetést követő 30 percben van lehetőség reklamációra.
17.2. az adatbázisban illetve a versenyen rögzített adatokban - nem eredmény - történő évközbeni változtatásra e-malon küldött kérelem jóváhagyását követően az ügyviteli díj megfizetésével van lehetőség, melynek mértékét a változtatási igény természete határozza meg.
18. Az év közbeni csapatváltásra lehetősége van a versenyzőnek az alábbiak szerint. A versenyző amelyik klub színeiben benevez az első versenyére a tárgyévben, abban is kell befejeznie az évet. Ha a csapatát elhagyja bármilyen okból kifolyólag, akkor írásban (info@akesz.hu) kérvényezheti, hogy a csapatnév a neve mellől törlésre kerüljön. Az új csapatnevet az elfogadott kérelem utáni versenyeken tudjuk csak feltüntetni, visszamenőlegesen nem. Az év végi pontszámításnál a csapatot váltó versenyző pontjai egyetlen csapat eredményébe sem számíthatók be, csak egyéni pontként viszi tovább a pontjait és csak egyéni versenyzőként kerül értékelésre.
19. A doppingellenes tevékenység körében a versenyző a nevezése leadásával kijelenti, hogy tartózkodik minden tiltott szernek minősülő készítmény, tiltott teljesítmény-fokozó módszer alkalmazásától, és aláveti magát az esetleges dopping-ellenőrzésnek. A doppingvizsgálat megtagadása az érintetség elismerését jelenti. A pozitív minta és a vizsgálat megtagadása versenysorozatban való indulástól történő kizárást von maga után.
20. A versenyrendező a a hivatalos versenybírók határozata alapján a versenyzők biztonságának érdekében az indulók létszámát maximalizálhatja. A nevezésnél az aktív regisztrációval rendelkező versenyzők előnyt élveznek.
21. Az adott futam szervezője a versenyen, illetve az oda való utazás és elutazás során a versenyzőt ért kárért való felelősségét kizárja.
22. Pontozás >>> 
23. A fenti szabályokon kívül a futamokra a helyi illetve az UCI hivatalos versenyszabályzata érvényes.