Amatőr Kerékpáros Egyesületek Szövetsége

Magyar Kerékpáros Amatőr Bajnokság

Versenyszabályok

 1. Versenysorozat célja korosztályos Amatőr Országúti Magyar Bajnok avatása az éves összetett eredmény alapján. A Bajnoki címet csak a versenyrendszerben regisztrált magyar állampolgár nyerheti el.
  Az egyesületi eredményességi versenyekben csak a regisztrált és bírósági bejegyzéssel rendelkező szervezet díjazható.
 2. Korcsoportok »
 3. Teljesítendő távok:
  3.1 Rövid táv: WU15, WU17, WSenior1, WSenior2, U13, U15, U17, Senior2, Senior3
  3.2 Hosszú táv: WU19, WElit, WMaster, U19, Elit1, Elit2, Master, Senior1
 4. Minden korosztály csak a számára kiírt futamon és távon indulhat, és csak itt értékelhető.
 5. Az a versenyző értékelhető az év végén, aki:
  5.1 Regisztrálja magát vagy a korábban regisztrált versenyző a tárgyévben megújítja regisztrációját az online regisztrációs rendszerben.
  5.2 A regisztrált versenyző eredményei közül azon eredmények számítanak bele az összetettbe, amelyeket az adott évben regisztrációja érvényesítését követően ért el.
  5.3. Az AKESZ Összetett Amatőr Országúti Bajnokságon való értékeléshez a 6 időfutamversenyből (ITT) legalább 4 futamon,  9 mezőnyversenyből (IRR) legalább 5 futamon rajthoz kell állni.
  5.4. Az összetett számításba az adott versenyző által a 4 legtöbb pontot elért időfutamverseny eredménye, és az 5 legtöbb pontot elért mezőnyverseny eredménye számít bele.
 6. Pontot azon versenyző nem szerezhet, aki az MKSZ tárgy évet megelőző országos bajnokságain (Országúti OB, Időfutam OB, Páros OB, Kritérium OB, Hegyi OB, vagy 3-as Csapat OB)
  6.1. U13, U15, U17 vagy U19 korcsoportokban bajnoki 1-3 helyezés ért el;
  6.2 U23 vagy ME korcsoportokban bajnoki 1-6 helyezés ért el;
  6.3 a tárgyévet megelőző vagy a tárgyévi versenyszezonban – férfi vagy női versenyzőként – az UCI-nál regisztrált professzionális csapat tagja volt.
 7. Az időfutamokon megengedett a triatlon kormány és a könyöklő használata.
 8. A versenyek teljes ideje alatt kemény héjú fejvédő használata kötelező! Mezőnyversenyeken időfutam sisakban indulni tilos!
 9. A verseny közben frissíteni csak a boly végén lehet.
 10. Azonnali kizárást von maga után:
  10.1 A mezőnyversenyeken a triatlon kormány vagy könyöklő, „telekerék”, kerékpár utánfutó, csomagtartó, túratáska, gyerekülés, üveg és törékeny kulacs használata.
  10.2 Mezőnyversenyen nem indulhat csak külön mezőnyben az egykerekű, a fekvő- vagy ülő kerékpár, tandem vagy handcycle ha erre a futam rendezője lehetőséget biztosít.
  10.3 A kemény héjú fejvédő hiánya.
  10.4 A versenyző megsérti a fair play szabályát.
 11. Az AKESZ regisztrációval rendelkező versenyző, ha a regisztrációjánál az érvényes regisztrációs számát megadja, akkor 10 % nevezési díjkedvezményben részesülhet.
 12. Díjazás:
  12.1 futamokon: minden korcsoport 1-3. helyezettje érem és/vagy kupa;
  12.2 év végén:
  – egyéni: minden korosztály 1-3. helyezett érem + 1. helyezett bajnoki mez;
  – egyesületi versenyek: Utánpótlás, Felnőtt és Senior Bajnokság 1-3 helyezett kupa.
 13. Egyenlő időeredmények
  13.1 Időfutam: korcsoporton belül azonos idő esetén azonos helyezést és azonos pontszámot kapnak a versenyzők.
  13.2 Mezőnyverseny: a befutási sorrend szerint kapják a pontokat a versenyzők.
 14. Az év végi összesített pontversenyben pontegyenlőség esetén a sorrendet eldöntő szempontok:
  14.1 a több jobb helyezés,
  14.2 az utolsó közös versenyen elért jobb helyezés,
  14.3 több fordulón való részvétel.
 15. Egyesületi eredményességi verseny
  15.1 Utánpótlás Bajnokság: WU15, WU17 és U13, U15, U17. Az utánpótlás eredményesség értékelésben a három (3) legeredményesebb versenyző számít be a pontszámításba.
  15.2 Felnőtt Bajnokság: WU19, WElit, WMaster és U19, Elit1, Elit2, Master. A felnőtt eredményesség értékelésben a három (3) legeredményesebb versenyző számít be a pontszámításba.
  15.3 Senior Bajnokság: WSenior1, WSenior2 Senior1, Senior2. Senior3. A senior eredményesség értékelésben a három (3) legeredményesebb versenyző számít be a pontszámításba
  15.4. Az egyesületi pontversenybe azok a versenyzők számítanak bele, akik a bajnokság teljesítéséhez szükséges kritériumokat teljesítették, azaz legalább 4 időfutamon és 5 mezőnyversenyen rajthoz álltak.
 16. Regisztráció
  16.1 A regisztráció folyamata a születési adatot igazoló dokumentum megküldését követően 3 napot is igénybe vehet! Ezt kérjük figyelembe venni a regisztráció leadásakor.
  16.2 Tárgyévi összetett pontrendszerbe csak az adott versenyző, adott évi regisztrációját követően elért eredményei számítanak bele! Visszamenőleges regisztráció nincs!
  16.3 A regisztrált versenyzők a futamok nevezési díjából díjkedvezményben részesülnek, melynek mértéke változó. A kedvezményt csak az a versenyző veheti igénybe, aki a versenyt megelőző 7. napon aktív az adott évre érvényes regisztrációval rendelkezik.
 17. Reklamáció, módosítás:
  17.1 a hivatalos pontozásos eredménylisták közzétételét követően 10 napon belül van lehetőség e-mail (info.akesz@gmail.com). A versenysorozat futamait követően a pontozásos eredménylista a Szövetség hivatalos lapján (www.akesz.hu) kihelyezésre kerülnek a kihelyezés dátumával egyetemben. Ez és csak ez tekintendő hivatalos listának. 10 nap elteltével beérkező észrevételek figyelembevételére nincs lehetőség! Ez a szabály alól kizárólag az utolsó futam a kivétel, ahol az eredményhirdetést követő 30 percben van lehetőség reklamációra.
  17.2 az adatbázisban illetve a versenyen rögzített adatokban – nem eredmény – történő év közbeni változtatásra e-mail-en küldött kérelem jóváhagyását követően az ügyviteli díj megfizetésével van lehetőség, melynek mértékét a változtatási igény természete határozza meg.
 18. Az év közbeni csapatváltásra lehetősége van a versenyzőnek az alábbiak szerint. A versenyző, amelyik klub színeiben benevez az első versenyére a tárgyévben, abban is kell befejeznie az évet. Ha a csapatát elhagyja bármilyen okból kifolyólag, akkor írásban (info@akesz.hu) kérvényezheti, hogy a csapatnév a neve mellől törlésre kerüljön. Az új csapatnevet az elfogadott kérelem utáni versenyeken tudjuk csak feltüntetni, visszamenőlegesen nem. Az év végi pontszámításnál a csapatot váltó versenyző pontjai egyetlen csapat eredményébe sem számíthatók be, csak egyéni pontként viszi tovább a pontjait és csak egyéni versenyzőként kerül értékelésre.
 19. A doppingellenes tevékenység körében a versenyző a nevezése leadásával kijelenti, hogy tartózkodik minden tiltott szernek minősülő készítmény, tiltott teljesítmény-fokozó módszer alkalmazásától, és aláveti magát az esetleges dopping-ellenőrzésnek. A doppingvizsgálat megtagadása az érintettség elismerését jelenti. A pozitív minta és a vizsgálat megtagadása versenysorozatban való indulástól történő kizárást von maga után.
 20. A versenyrendező a hivatalos versenybírók határozata alapján a versenyzők biztonságának érdekében az indulók létszámát maximalizálhatja. A nevezésnél az aktív regisztrációval rendelkező versenyzők előnyt élveznek.
 21. Az adott futam szervezője a versenyen, illetve az oda való utazás és elutazás során a versenyzőt ért kárért való felelősségét kizárja.
 22. Pontozás
  22.1 Időfutam-versenyeken az adott futam adott korcsoportjában a távot értékelhetően befejező 1-30. helyezett versenyző 50, 47, 44, 41, 38, 35, 32, 29, 26, 23, 20, 19, 18,17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 és 1 pontot kap. A versenyt a 31. helyen vagy azt követően értékelhetően befejező versenyzők 1-1 pontot kapnak.
  22.2 Mezőnyversenyeken az adott futam adott korcsoportjában a távot értékelhetően befejező 1-30. helyezett versenyző 75, 70, 65, 60, 57, 53, 48, 44, 40, 38, 36, 34, 32, 30, 28, 26, 24, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 3, 2 és 1 pontot kapnak. A versenyt a 31. helyen vagy azt követően értékelhetően befejező versenyzők 1-1 pontot kapnak.
 23. Reklamáció
  23.1 Az adott futam eredményeivel kapcsolatos reklamációkat (kifogásokat, módosítási igényeket) az előzetes eredménylista közzétételét követően 24 órán belül jelezni kell a futam rendezője felé. Az ezután érkező reklamációnak helye nincs.
  23.2 A 23.1 pont szerinti reklamációkat a futam rendezőjének kötelessége további 48 órán belül kivizsgálni, majd ennek eredményéről tájékoztatni az érdekelteket.
  23.3 Az AKESZ a végleges eredménylista alapján, a versenyt követő 7. nap végéig közzéteszi az adott futamért járó ranglista pontokat.
 24. A fenti szabályokon kívül a futamokra a helyi illetve az UCI hivatalos versenyszabályzata érvényes.
 25. A versenyző köteles alávetni magát az MKSZ és az UCI dopping-ellenőrzésének és mechanikai doppingellenes szabályainak. Pozitív minta esetén a versenyző AKESZ regisztrációja azonnali hatállyal törlésre kerül, AKESZ versenyeken a felfüggesztés és az eltiltás ideje alatt nem indulhat.
 26. Az AKESZ ajánlja az utánpótlás korú versenyzők részére az MKSZ által meghatározott korosztályos áttételszabályok alkalmazását.

 

Copyright
AKESZ
©2002-2024
Amatőr Kerékpáros Egyesületek Szövetsége
Minden jog fenntartva!
Lábléc jobb oldali menü